تفاوت میلگرد و مفتول در چه مواردی است؟ این سوال شاید برای شما هم پیش آمده باشد. میلگرد و مفتول دو نوع از محصولاتی است که کاربردهای متفاوتی دارند و نصب، وزن، هزینه و… در هر کدام از آن ها متفاوت است.
تفاوت این دو نوع را افرادی بهتر میشناسند که در زمینه ساختوساز ساختمانها فعالیت میکنند و میدانند هر کدام از آن ها را کجا استفاده کنند تا نتیجه بهتری بگیرند. برای اینکه تفاوت این دو محصول را بهتر متوجه شویم، ابتدا باید به صورت دقیقتر این دو محصول را بشناسیم؛ پس تا انتهای مطلب امروز همراه ما باشید.
میلگرد چیست؟
میلگرد به صورت شبکهای بوده و برای اینکه مقاومت کششی بتن را افزایش دهند، درون بتن قرار میدهند. اگر بتن در حالت عادی و بدون میلگرد باشد، از مقاومت خوبی برخوردار است؛ اما در برابر کشش عملکرد ضعیفی دارد. برای اینکه مشکل حل شود میلگردها به هم متصل میشوند و به هم جوش میخورند و در بتن قرار میگیرند.
اگر میلگرد آلومینیوم در بتن کار گذاشته شود حداکثر کششی بتن افزایش مییابد. حال اگر نیروی کششی درون بتن از مقاومت کششی بتن بیشتر شود، سازه بتنی ترک خورده و میشکند. میلگرد آلومینیوم شبکهای که درون بتن نصب میشود، میزان چسبندگی بتن و میلگرد را بالا میبرد. اگر میلگرد تقویت کننده از نوع آج دار باشد، پیوند بهتری با بتن ایجاد می شود.
برای خرید انواع میلگرد کلیک کنید
مفتول چیست؟
برای اینکه بدانیم تفاوت میلگرد و مفتول در چه مواردی است؟ لازم است از مفتول هم تعریف مناسبی ارائه شود. در مورد مفتول میتوان گفت از مصالحی محسوب میشود که از فولاد کم کربن و فولاد ضد زنگ حاصل میشود و به آن مصالح فولادی میگویند. مفتول هم مانند میلگرد به صورت شبکهای بوده و درون بتن قرار میگیرد و نقش محافظتی از سازه بتنی در مقابل کشش دارد و روی دالی بتنی یا روی شبکه میلگرد مفتول نصب میشود. به شبکه مفتول، مش سیم یا توری سیمی هم گفته میشود.
برآمدگیهای موجود در شبکه مفتول سبب میشود بتن بهتر به هم وصل شوند. از شبکههای مفتول بیشتر در ساختمانهای مسکونی استفاده میشود؛ اما در پروژههای کوچکتر بیشتر از میلگرد آلومینیوم بهره میبرند. در واقع وظیفه هر دوی اینها یکی است؛ اما استفاده از مفتول سبب میشود آب به لایههای زیری نفوذ نکند و لایههای بتنی روی آن حرکت نکنند.
به نقل از عصر صنعت اشراق
مفتول یکی از مصالحی است که بیشتر از فولاد کم کربن و فولاد ضد زنگ ساخته شده و آن را به عنوان مصالح فولادی می شناسیم. مفتول به صورت شبکه ای درون بتن جای گرفته و از سازه بتنی در مقابل کشش محافظت می کند. محلی که مفتول نصب و جای گذاری می شود، روی دالی بتنی یا روی شبکه میلگرد است.
تفاوت میلگرد و مفتول چیست؟
در این قسمت قصد داریم تفاوت میلگرد و مفتول را از جنبههای مختلف بررسی میکنیم که به قرار زیر هستند:
۱) محل قرارگیری
یک تفاوت میلگرد و مفتول در محل قرارگیری آنها است. محل قرارگیری میلگرد در کف سازه یا در ستونها با عمق مشخص است؛ اما محل قرارگیری مفتول، وسط دالهای بتنی و با عمقی در حدود ۵ سانتیمتر است.
۲) میزان حمایت از سازه بتنی
از تفاوت میلگرد و مفتول میتوان به میزان حمایت آنها از سازه بتنی اشاره کرد. میلگرد قویتر از شبکه مفتول بوده و هر چقدر وزن سازه بیشتر باشد بهتر است از انواع میلگرد استفاده شود. البته هیچکدام از اینها نمیتوانند کاملا از ترک خوردن سازه جلوگیری کنند.
۳) میزان انعطاف پذیری
انعطاف پذیری شبکه مفتول از میلگرد بیشتر است. اگر شبکه توری مفتول در سازه بتنی قرار بگیرد به شکل بتن در میآید. اندازه سلول و ضخامت مفتول در یک شبکه مش مفتولی بیشتر از میلگرد است و انعطاف آن بیشتر میشود.
۴) کاربرد
کاربرد میلگرد و مفتول هم با هم متفاوت است. برای ضخامت یا قطر دال بتنی کمتر از ۳۰ سانتیمتر، توری مفتولی توصیه میشود. در سازههایی که وزن بالایی دارند استفاده از توری مفتول بهتر است.
۵) مقاومت در برابر خم شدگی
از دیگر تفاوتهای میلگرد و مفتول، مقاومت در برابر خم شدگی است. میلگرد نسبت به توری مفتول در مقابل خمشدگی مقاومت بیشتری دارد.
۶) هزینه تولید و نصب
چون توری مفتول از میلگرد، وزن کمتر و فرایند تولید سادهتری دارد، هزینه توری مفتول از میلگرد کمتر است. هزینه نصب و حملونقل هم در قیمت آن موثر است و نصب و حملونقل توری مفتول از میلگرد راحتتر انجام میشود.
۷) استحکام شبکه جوش
از دیگر تفاوتهای میلگرد و مفتول در استحکام شبکه جوش است به این معنی که ضخامت و نقطه جوش شبکه میلگرد از مفتول بیشتر است و احتمال پارگی شبکه میلگرد کمتر از شبکه مفتول است.
۸) روش تولید
یکی دیگر از تفاوتهای میلگرد و مفتول به روش تولید آنها مربوط میشود. برای درک آن باید به طور جداگانه روش تولید میلگرد و مفتول را ذکر کنیم.
معمولا روشهای تولید میلگرد در همه کشورها مانند هم است؛ اما به دلیل اینکه هر کشور استانداردهای خاصی برای تولید دارد روشهای تولید در هر منطقه و کارخانه ممکن است فرق داشته باشد. یکی از استانداردهای در نظر گرفته شده برای تولید میلگرد ASTM، انجمن مواد و آزمون آمریکا، JIS ژاپن و DIN آلمان است. با این حال روشهای تولید میلگرد به چهار روش انجام میشود که عبارتند از: روش نورد گرم، روش میکروآلیاژی، روش نورد سرد و روش ترمکس.
در روش تولید مفتول، ابتدا آن را از شمش یا بیلت فولادی تولید میکنند و بعد از قرار دادن قطعات در دماهای بالا، آنها را با دستگاه نورد میکنند. با توجه به اندازه و قطر مفتول، تعداد دفعاتی که این قطعات از دستگاه نورد عبور میکند فرق دارد؛ به این ترتیب تولید مفتول به صورت کلافهای چند متری انجام میشود.
سخن پایانی
در ساخت ساختمانها و انجام پروژههای مختلف از میلگرد و مفتول استفاده زیادی میشود. در مطلب امروز تفاوت میلگرد و مفتول را بیان کردیم و به جواب این سوال که تفاوت میلگرد و مفتول در چه مواردی است؟ پرداختیم. اکنون میدانید که کدام یک از آن ها برای چه کاربردهایی مناسبتر است؛ اما اگر به اطلاعات بیشتری در این زمینه نیاز دارید میتوانید به سایت آترین فولاد مراجعه کنید و با کارشناسان ما ارتباط بگیرید تا در اسرع وقت پاسخگوی سوالات شما باشند.